Дисфагія – що це?
Затруднене ковтання (дисфагія) означає, що для переміщення їжі або рідини з рота в шлунок потрібно більше часу і зусиль. При дисфагії також можливі хворобливі відчуття. У деяких випадках ковтання і взагалі неможливе.
Періодичні труднощі при ковтанні, які можуть виникнути, якщо ви занадто швидко їсте або недостатньо добре пережовуєте їжу, зазвичай не викликають занепокоєння. Але стійка дисфагія може вказувати на серйозне захворювання, що вимагає лікування.
Дисфагія може виникнути в будь-якому віці, але частіше зустрічається у літніх людей.
Звичайний ковток задіює кілька різних м’язів і нервів – це на диво складний процес. Дисфагія може бути викликана затрудненням у будь-якому місці процесу ковтання.
Існує три основних типи дисфагії:
– Оральная дисфагія (висока дисфагія) – проблема у роті, іноді викликана слабкістю мови після інсульту, утрудненим пережовування їжі або проблемами з транспортуванням їжі з рота.
– Глоткова дисфагія – проблема в горлі. Проблеми в горлі часто виникають через неврологічні проблеми, що вражають нерви (наприклад, хвороба Паркінсона, інсульт або боковий аміотрофічний склерозу).
– Дисфагія стравоходу (низька дисфагія) – проблема у стравоході. Зазвичай це відбувається через закупорку або пожразнення. Часто потрібно хірургічне втручання.
Варто зазначити, що біль при ковтанні (одінофагія) відрізняється від дисфагії, але можливо і те, і інше одночасно.
Деякі пацієнти страждають дисфагією і навіть не підозрюють про неї –у цих випадках вона може не діагностуватися і не лікуватися, що підвищує ризик аспіраційної пневмонії (інфекції легенів, яка може розвинутися після випадкового вдихання слини або частинок їжі).
Недіагностована дисфагія також може призвести до зневоднення і недоїдання.
Серед симптомів, пов’язані з дисфагією:
- Задуха під час їжі
- Кашель або блювота при ковтанні
- Їжа або шлункова кислота потрапляють в горло
- Рецидивуюча печія
- Охриплість
- Відчуття застрягання їжі в горлі, грудях або за грудиною
- Незрозуміла втрата ваги
- Повернення їжі (зригування)
- Ускладнений контроль їжі у роті
- Рецидивуюча пневмонія
- Неможливість контролювати слиновиділення у роті
Найчастіше пацієнтам може здаватися, що «їжа застрягла десь в горлі».
Причини появи
Можливі причини дисфагії включають:
Бічний аміотрофічний склероз – невиліковна форма прогресуючої нейродегенерації; згодом нерви в хребті і головному мозку поступово втрачають функцію.
Ахалазію – нижній м’яз стравоходу не розслабляється в достатній мірі, щоб пропустити їжу в шлунок.
Дифузний спазм – м’язи стравоходу скорочуються нескоординовано.
Інсульт – клітини мозку вмирають через брак кисню, тому що кровотік знижується. Якщо вражені клітини мозку, які контролюють ковтання, це може викликати дисфагію.
Еозинофільний езофагіт – сильно підвищений рівень еозинофілів (типу лейкоцитів) в стравоході. Ці еозинофіли безконтрольно ростуть і атакують шлунково-кишковий тракт, викликаючи блювоту і труднощі з ковтанням їжі.
Розсіяний склероз – імунна система атакує центральну нервову систему, руйнуючи мієлін, який зазвичай захищає нерви.
Міастенія (хвороба Гольдфлама) – м’язи, що знаходяться під довільним контролем, швидко втомлюються і слабшають, тому що виникає проблема з тим, як нерви стимулюють скорочення м’язів. Це аутоімунне захворювання.
Хвороба Паркінсона та синдроми паркінсонізму. Хвороба Паркінсона – це поступово прогресуюче дегенеративне неврологічне захворювання, яке порушує рухові навички пацієнта.
Рак стравоходу – тип раку, зазвичай пов’язаний або з алкоголем і курінням, або з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою.
Стриктура стравоходу – звуження стравоходу, часто пов’язане з гастроезофагеальної рефлюксної хворобою.
Ксеростомія (сухість у роті) – недостатньо слини, щоб рот залишався вологим.
Лікування у психологів